/ iStock/Getty Images
Една от най-ранните известни джамии в света, построена преди около 1200 години, е била открита от археолозите в пустинята Негев в Израел.

Откриха най-старата джамия в България след основен ремонт

Останките, датиращи от 7-ми или 8-ми век, са открити в бедуинския град Рахат.

Ръководителите на разкопките Джон Селигман и Шахар Цур казаха, че джамията ще бъде "едно от най-редките открития по света". Изследователите смятат, че джамията вероятно е била изградена от местен фермер.

Завърши строителството на първата официална джамия в Атина

Шахар Цур от Израелската служба за антики дава подробности за находката: „Сградата беше на открито, с правоъгълна форма и имаше „Миграб“ - или молитвена ниша - обърната на юг към Мека, най-светия град за поклонниците на исляма. Тези характеристики са доказателство за целта, за която тази сграда е била използвана преди много столетия", каза той пред Би Би Си.

Църквата „Света София“ в Истанбул ще бъде превърната в джамия

Това е една от първите джамии, построени след разпространението на исляма в днешен Израел, когато арабите завладели тогавашната византийска провинция през 636 г., според Гедеон Авни, експерт по ранна ислямска история.

"Откриването на селото и джамията в околността му имат значителен принос за изучаването на историята на страната през този бурен период", каза той.
БГНЕС