Ню Йорк
Ню Йорк / iStock/Getty Images
Нюйоркчанин беше осъден на 40 години затвор за осигуряване на материална подкрепа на движението Хизбула чрез подбиране на места за терористични атаки в Ню Йорк, предаде Асошиейтед прес.

Роденият в Ливан Али Курани беше осъден от федерален съд в Манхатън.

В изявление на прокуратурата се казва, че 35-годишният Курани в продължение на години наблюдавал федерални сгради, летища, включително международното летище "Кенеди", и дори детски занимални, след като е бил вербуван, обучен да борави с различни видове оръжия и изпратен в САЩ от свързаната с Хизбула Организация "Ислямски джихад".

Поддръжници на Хизбула нападнаха демонстранти в Бейрут


Прокуратурата отбеляза, че роденият в Ливан Курани е първият оперативен агент на групировката, който е осъден за престъпления срещу САЩ.

Властите заявиха, че Курани е пристигнал законно в САЩ през 2003 г. През 2009 г. се дипломира като бакалавър по биомедицинско инженерство, а през 2013 г. става магистър по бизнес администрация. От април 2009 г. му е издаден американски паспорт.

Размяна на огън между Израел и Хизбула по ливанската граница


Прокуратурата посочи, че Курани е бил вербуван от терористичната групировка, след като жилище на семейството му било разрушено по време на конфликта между Израел и Хизбула през 2006 г.
БТА