Осуетен е атентат срещу колумбийския президент Хуан Мануел Сантос
Осуетен е атентат срещу колумбийския президент Хуан Мануел Сантос / Reuters

Терористичната групировка ФАРК е планирала убийството на президента на Колумбия Хуан Мануел Сантос при церемонията по стъпването му в длъжност на 7 август, информира телевизия „Каракол". Опитът за атентат е бил разкрит на 4 август, след като анонимен глас е предупредил колумбийското правителство.

Колумбийските власти са иззели 5 оръдия и 250 снаряда, с които ФАРК е щяла да извърши покушението на площад „ Боливар"- мястото на церемонията. Според информацията на „ Каракол" ФАРК са обявили, че разчитат на съдействието на „съседни страни" и „изтъкнати политически личности".

Освен това колумбийската телевизия информира, че в опита за атентат са участвали около 250 терористи от ФАРК, които са били подпомогнати и от испанската терористична групировка ЕТА. Според колумбийското правителство през последните години ФАРК и ЕТА са планирали заедно терористични операции.

На церемонията по стъпването в длъжност на Сантос са присъствали делегации на 80 страни, 20 от които са били представени от своите президенти или премиери.