/ iStock/Getty Images
Естонският вътрешен министър Март Хелме подаде оставка днес, ден след като нарече избраният за президент на САЩ Джо Байдън и синът му Хънтър "корумпирани фигури", без да предостави доказателства.

„Реших да подам оставка снощи, след като видях фалшивите новини, публикувани в естонските медии“, каза Хелме, член на Консервативната народна партия (КНП). Той добави, че му е писнало от всичко.

„Не направих нищо, което би застрашило сигурността на Естония. Не казах нищо, което не беше казано в американските медии. В свободните американски медии”, той каза.

Във Фейсбук естонският премиер Юри Ратас вчера призова Хелме и сина му Мартин да „спрат да правят неосновани изявления, които могат да нарушат отношенията между Естония и САЩ“.


Ратас поздрави Байдън за победата му, като заяви, че изборите са били "свободни, честни и прозрачни". Партията КНП, в чието основаване участваше и Хелме, от март 2019 г. стана третата по големина партия в Естония, а през юли синът му Мартин пое председателството на партията. Бащата и синът бяха гости в радиопредаване вчера, в което Мартин Хелме заяви, че „няма съмнение, че изборите в САЩ са били фалшифицирани“ и че „ако това мине, Америка вече няма да има конституция“.

Днес Мартин Хелме се оправда, като каза, че казаното от него е същото като това, което казват медиите в САЩ, но че „медиите в Естония не казаха цялата истина на естонския народ, но той я каза“.
БГНЕС