ОССЕ изрази безпокойство от споразумението АСТА
ОССЕ изрази безпокойство от споразумението АСТА / снимка: Reuters, архив

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) изрази днес безпокойството си от Търговското споразумение за борба с фалшификациите (АСТА) и призова за зачитане на свободата на изразяване в писмо, адресирано до председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, предаде АФП.

„Обезпокоена съм от споразумението АСТА, което може да има влияние върху свободата на изразяване и свободния поток на информация в информационната ера”, обясни Дуня Миятович, представител на ОССЕ за свободата на медиите. „Смятам, че ще бъде конструктивно да направим по-пълна оценка на влиянието, което може да има споразумението върху свободата на изразяване и свободата на частния живот в Европейския съюз и извън него”, допълва Миятович в писмото.

Тя изрази безпокойство и от възможността, която АСТА предоставя на доставчиците на интернет да разкриват информация за частния живот на предполагаемите извършители на нарушения на авторското право, без съдебно решение или възможност за обжалване. Дуня Миятович призова Европейския парламент да обърне внимание на тези въпроси при следващите си заседания във връзка с АСТА, посочва БТА.

Демонстрации срещу споразумението АСТА бяха организирани в събота в Европа. Няколко страни, сред които Германия, Полша и България, вече замразиха подготовката по ратифицирането на АСТА.