Още една подозрителна смърт сред съюзниците на Янукович
Още една подозрителна смърт сред съюзниците на Янукович / Thinkstock/Getty Images

Бивш губернатор бе открит мъртъв в Южна Украйна, съобщи полицията. За две седмици това е третата подозрителна смърт сред съюзниците на сваления проруски президент Виктор Янукович, предаде Франс прес.

Тялото на Олександър Пеклушенко, роден през 1954 г. - бивш губернатор на югоизточния индустриален район Запорожие, бе открито в селската му къща със смъртоносна огнестрелна рана на шията, заявиха органите на реда.

"Предварителната версия на следствието е самоубийство", информира в комюнике украинското МВР.

Пеклушенко - бивш депутат от Партията на регионите на Янукович, бе уволнен от губернаторския пост след бягството на бившия президент в Русия. Разследван бе във връзка с репресиите срещу проевропейски демонстранти в Запорожието.

Друг бивш депутат от същата партия - Станислав Мелник, бе намерен мъртъв от съпругата му през нощта срещу вторник в банята на дома им недалеч от Киев. Той изглежда се е самоубил с ловна пушка.

В края на февруари Михайло Чечетов - друг депутат с висок ранг от същата партийна фракция, се хвърли от 17-я етаж на сграда в Киев. Той бе разследван за злоупотреби с власт и главният прокурор на Украйна бе заявил по телевизията, че ще последват и други обвинения.

Партията на регионите - далеч по-могъща от всички останали в Украйна през управлението на Янукович, но практически изчезнала от политическата сцена след неговото бягство, заяви в четвъртък, че тези кончини са "последица от политическите гонения", предприети според нея от днешните прозападни управляващи в Украйна срещу техните противници.

Виктор Янукович бе свален от президентския пост с решение на парламента след бягството му от страната през февруари 2014 г., предшествано от тримесечни проевропейски протести в центъра на Киев, приключили с кървава баня, напомня АФП.

Източник: БТА