Алексей Навални
Алексей Навални / БТА
Организацията на хвърления в затвора критик на Кремъл Алексей Навални заяви, че ще отвори отново офисите си в Русия, за да се бори срещу конфликта в Украйна и мобилизацията на президента Владимир Путин.

Фондът за борба с корупцията (ФБК) ще възстанови мрежата си, за да се противопостави на частичната мобилизация, целяща да подкрепи силите на Русия в Украйна, заяви близкият съюзник на Навални Иван Жданов във видеоклип, публикуван в социалните мрежи.

Навални: Мобилизацията в Русия ще доведе до огромна трагедия

Съобщението идва в момент, когато руската опозиция е в окаяно състояние, откакто Москва започна военната си интервенция през февруари, а повечето от видните критици на Путин са в изгнание или в затвора.

Руските власти определиха организациите на Навални като "екстремистки" след месеци на засилване на репресиите срещу поддръжниците му, като изложиха служителите, доброволците и симпатизантите на ФБК на риск от съдебно преследване и лишаване от свобода.

„Указът на Путин за частична мобилизация от миналия месец донесе страдание на всяко руско семейство", заяви Леонид Волков, друг водещ съюзник на Навални.

"Сега всички са обезпокоени от конфликта“, добави Жданов, който също като Волков живее в изгнание в чужбина.

Привържениците на Навални смятат, че връщането на регионалната мрежа на ФБК ще популяризира гласовете на онези, които се противопоставят на военната операция на Русия в Украйна.

Волков заяви, че "борбата може да приеме различни форми", включително предоставяне на правна помощ на онези, които може да се нуждаят от нея.
 
БГНЕС