Орешарски ще участва в заседанието на Европейския съвет
Орешарски ще участва в заседанието на Европейския съвет / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Министър-председателят Пламен Орешарски ще вземе участие в редовното заседание на Европейския съвет. Срещата на държавните и правителствени ръководители на държавите членки на ЕС ще се проведе в Брюксел, съобщиха от правителствената информационна служба.

Европейският съвет ще обсъди три основни теми - развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, развитието на Икономическия и паричен съюз и на икономическата и социалната политика Съюза, както и проблемите на разширяването и миграцията.

В рамките на посещението си в Брюксел премиерът Орешарски ще има среща с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. За участието си в заседанието на Европейския съвет министър-председателят ще бъде придружаван от министъра на отбраната Ангел Найденов и заместник-министъра на външните работи Тодор Чуров.

Междувременно министър-председателят Пламен Орешарски изпрати своите сърдечни поздрави до Ангела Меркел по случай продължаването на високоотговорната й мисия като федерален канцлер на Федерална република Германия.

„Ползвам се от случая, за да изразя признателност към Вашия висок личен принос за активното и продуктивно взаимодействие между България и Германия в Европейския съюз, НАТО и в рамките на международните организации”, пише министър-председателят Орешарски в поздравителния адрес до канцлера Меркел.

„Като премиер на Република България съм убеден в готовността на Вашата страна да ни оказва последователна приятелска подкрепа в този преломен за Европа и света период и се надявам да видим във Ваше лице ново, по-силно лидерство в рамките на Европейския съюз”, подчертава Орешарски. Министър-председателят изпраща своите най-добри пожелания на канцлера Меркел по случай Коледните и Новогодишните празници.