ООН: Западът трябва да приеме 480 000 сирийски бежанци
ООН: Западът трябва да приеме 480 000 сирийски бежанци / БГНЕС

Задъхващите се съседи на Сирия трябва да бъдат разтоварени чрез осигуряването на 480 хиляди места за сирийски бежанци през следващите няколко години. Това заяви в понеделник върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди, цитиран от ДПА.

"Трагедия с такива размери изисква солидарност, която да не се свежда само до финансиране", каза комисарят на петата годишнина от началото на сирийския конфликт.

Целият живот на 3,7 млн. сирийски деца е преминал във война

Наброяващите 898 000 сирийци, които кандидатстваха за убежище в Европа между март 2011 г. и декември 2015 г., предизвикаха политическа криза в Европа, тъй като много страни затвориха границите си или отказаха да приемат бежанците, отбелязва ДПА.

Същевременно Египет, Ирак, Йордания, Ливан, Турция и северноафриканските страни са приели 4,8 милиона сирийци.

Напрежението, под което това е поставило обществените услуги и финансите им, накара съседите на Сирия да затегнат режима по границите си, отбеляза Гранди.

В резултат хиляди хора в уязвимо положение са заклещени в Сирия, без да могат да я напуснат, каза той.

Петте години на война в Сирия в цифри

През февруари страните донори обещаха 5,9 милиарда долара помощ за сирийците, които търпят страдания в опустошената от войната страна, както и за тези, които са избягали от нея.

Но е необходимо още, заяви Гранди.

"Казано просто, имаме нужда повече страни да споделят товара, като приемат по-голям дял от бежанците от най-голямата криза с разселване на хора за последните около 30 години", добави той.

Над 100 000 мигранти влезли в Европа само от началото на 2016-а

Правителствата по света са обещали дотук 170 000 места за сирийци. Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) сега се надява този брой да се увеличи до поне 10 процента от сирийските бежанци, които в момента живеят в съседните страни, и свързва надеждите си с международната конференция по въпросите на разселването на бежанци на 30 март в Женева. ВКБООН иска страните да отворят легални канали за миграция така, че бежанците да не се налага повече да предприемат опасни пътувания, включващи плавания през Средиземно море и каналджии.

Целта от 480 000 места може да бъде постигната чрез осигуряването на места за постоянно разселване, заетост и визи за учащи, както и чрез събирания на семейства, каза пред ДПА говорителка на ВКБООН.

Източник: БТА