Целият живот на 3,7 млн. сирийски деца е преминал във война
Целият живот на 3,7 млн. сирийски деца е преминал във война / БГНЕС

Около 8,4 млн. сирийски деца - над 80 процента от населението на страната под 18 години - са били засегнати от конфликта пряко - чрез загуби на близки хора или лишения вътре в страната, или косвено, ставайки бежанци в съседни страни, се казва в доклад на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), цитиран от световните агенции.

През петте години на гражданската война са се родили около 3,7 млн. сирийски деца, което е една трета от от всички сирийци под 18 г., и за тях целият им живот е преминал във война. 306 хиляди от тях са се родили като бежанци. "Те не познават друга действителност, освен насилие, лишения и неопределеност" посочва в доклада изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейн, цитиран от ТАСС.

Петте години на война в Сирия в цифри

Документът е озаглавен "Тук не е място за деца" и включва събрани от УНИЦЕФ данни за 1500 престъпления спрямо деца само през 2015 г. Над 60 на сто от тези престъпления са убийства и ранения в резултат на използване на оръжие с взривно действие в жилищни райони. Според ООН само за последната година в страната са загинали 400 деца, една трета от тях - в училище, по пътя към училище или на връщане към къщи. Като цяло положението с образованието е катастрофално - над 2,1 млн. деца в Сирия и 700 хиляди в съседните страни не ходят на училище.

"Насилието в Сирия стана нещо обичайно. То е проникнало в домовете, училищата, болниците, клиниките, парковете, на детските площадки и на местата за поклонение. Почти 7 млн. деца живеят в нищета, превърнала детството им в море от мъка по загубите на близки хора и лишения", отбелязва регионалният директор на УНИЦЕФ за Близкия изток и Северна Африка Питър Салама.

Американецът, който никога няма да напусне сирийската столица Дамаск

Детския фонд на ООН обръща внимание на повсеместното привличане на деца като участници в сраженията, което е грубо нарушение на международното право. В ранните етапи на конфликта повечето деца, въвлечени в бойните действия, са били момчета на възраст между 15 е 17 г. Но от 2014 г. всички страни в конфликта са започнали да вербуват деца в още по-ранна възраст, дори 7-годишни, и често без съгласието на родителите им.

Децата в Сирия преминават бойна подготовка и участват в сражения или изпълняват опасна работа по фронтовите линии - донасят оръжие и боеприпаси, стоят на блокпостове, оказват медицинска помощ и евакуират ранени. Известни са случаи, когато деца са ставали снайперисти или са екзекутирали хора.

16 млн. бебета са родени в условията на конфликти през 2015 г.

УНИЦЕФ призовава световната общност да предприеме редица жизнено важни стъпки, за да бъде спасено "изгубеното поколение" сирийски деца. В доклада се отбелязва необходимостта да се настоява за прекратяване на нарушенията на човешките права в Сирия, да се снемат блокадите на градовете и да се подобри хуманитарният достъп, да се оказва пълноценна психологическа помощ, както и да се предоставят 1,4 млрд. долара за образователни програми през 2016 г.

Източник: БТА