/ iStock/Getty Images
Убийството на известната палестинска журналистка Ширин Абу Аклех е "потенциално военно престъпление", заяви в сряда служител на ООН.

Специалният докладчик на ООН за Палестина Франческа Албанезе заяви в интервю за Анадолската агенция, че престъплението представлява "сериозно нарушение на международното хуманитарно право и е потенциално военно престъпление, съгласно Римския статут на Международния наказателен съд".

Журналистът ветеран Абу Аклех беше сред репортерите, които се втурнаха към северния град Дженин в окупирания Западен бряг, за да отразят израелската военна атака, преди да бъде застреляна от израелски сили, твърди палестинското министерство на здравеопазването.

Журналистка от „Ал Джазира“ е убита при операция на израелската армия в Западния бряг

Албанезе отбелязва още, че "трагичната смърт на Ширин Абу Аклех е поредната сериозна атака срещу журналистиката, свободата на изразяване и правото на живот и сигурност в окупираните палестински територии".

"Убийството на Абу Аклех трябва да бъде щателно разследвано по прозрачен, строг и независим начин", добави тя.

Тя призова също така за прекратяване на насилието в окупираните палестински територии, като заяви, че "сега е правилният момент да се поиска премахване на незаконната окупация на Палестина".

По-рано в сряда телевизия "Ал Джазира" обвини израелските сили в умишлено и "хладнокръвно" убийство на Абу Аклех.

"Обещаваме да преследваме извършителите по законен начин, независимо колко упорито се опитват да прикрият престъплението си, и да ги изправим пред съда", заяви базираната в Доха телевизионна мрежа.

Родената в Йерусалим през 1971 г. Абу Аклех, която има и американско гражданство, беше застреляна вчера от израелски войници, докато отразяваше нахлуването в бежанския лагер Дженин н окупирания Западен бряг. Убийството беше отразено от световните медии и получи широка обществена реакция.
БГНЕС