Ръководителят на ООН Антонио Гутериш поиска окупираната от Русия атомна електроцентрала в Запорожие да не бъде изключвана от украинската мрежа, след като Украйна съобщи, че Москва планира да направи това.

Експерти от Киев: Спирането на Запорожката АЕЦ може да предизвика катастрофа

"Очевидно е, че електроенергията от Запорожие е украинска електроенергия. Този принцип трябва да се спазва изцяло", заяви генералният секретар на ООН по време на посещение на пристанище Одеса в Южна Украйна. 

Операторът на украинските централи "Енергоатом" изрази днес опасения, че Русия, която контролира от март най-голямата на територията на Европа АЕЦ, може да я изключи от украинската електропреносна мрежа. "Разполагаме с данни, че руските окупатори планират да спрат реакторите и да ги изключат от линиите за доставки на енергийната система на Украйна", посочи операторът в "Телеграм".

Според "Енергоатом" руските военни са ограничили достъпа на персонала до централата и са в процес на доставка на дизелови генератори, които да бъдат включени след спирането на реакторите.

През последните седмици Москва и Киев се обвиняват взаимно за обстрелването на ядрената централа в Южна Украйна, което отново събуди страховете от възникване на сериозна катастрофа в Европа.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш коментира вчера, че "евентуалното причиняване на щети в Запорожката АЕЦ би било самоубийство" и призова за демилитаризиране на централата.
БГНЕС