Съветът за сигурност на ООН заяви, че скоро ще започне да подготвя нови санкции срещу Северна Корея и категорично осъди последния й ядрен тест като "несъмнено нарушение" на предишни резолюции на ООН, налагащи санкции на КНДР заради ядрената й програма, предаде АП.

Северна Корея обяви, че е провела успешно изпитание на водородна бомба

На извънредно заседание, свикано след съобщението на Пхенян, че е извършил успешно изпитание на водородна бомба, Съветът за сигурност прие декларация, в която заяви, че действията на Северна Корея са заплаха за международния мир и сигурност и обеща да предприеме "по-нататъшни действия". Тази формулировка се използва обикновено, когато става дума за санкции. Ако се стигне до такъв развой, това ще са петите поред санкции срещу Северна Корея, откакто през 2006 г. тя извърши първия си ядрен опит.

Твърденията на Пхенян за изпитание на умален модел на водородна бомба бяха посрещнати с тревога, но и с известна доза скептицизъм, тъй като според специалистите КНДР все още няма потенциал да създаде толкова сложно технически устройство, каквото представлява водородната бомба.

Северна Корея и нейният ядрен потенциал

Базираната във Виена Организация на договора за обща забрана на ядрените опити заяви, че по първоначални данни сеизмична активност, регистрирана днес в Северна Корея, в района на изпитанието, е била малко по-ниска от подобна активност през 2013 г., когато КНДР взриви пробно обикновена ядрена бомба, предаде Ройтерс. Вчера трусът е бил с магнитуд 4,8-4,9, а през 2013 г. - 5,1. Водородна бомба би трябвало да предизвика много по-мощен трус.

На снощното закрито заседание никой от 15-те члена на Съвета за сигурност не се е изказал срещу възможността да се наложат нови санкции на КНДР, каза украинският представител.

Източник: БТА