Северна Корея и нейният ядрен потенциал
Северна Корея и нейният ядрен потенциал / БГНЕС

Северна Корея обяви, че е извършила четвъртия си ядрен опит и първи с водородна бомба. Франс прес предаде кратка справка по темата:

Ядрена сила ли е Северна Корея?

Не, поне доколкото не е доказала, че е способна да постави ядрен заряд на балистична ракета. Въпреки това тя напредва в технологичен план. КНДР вече извърши три ядрени опита - през 2006, 2009 и 2013 г., твърде вероятно с плутониеви бомби с ниска ефективност при първите два и с уранова при третия.

Този път тя твърди, че става въпрос за термоядрена водородна бомба. Експертите обаче изразяват съмнения: "сеизмичните данни сочат, че експлозията, предизвикана от експлозията, е много по-слаба от взрива, който би предизвикал взривът на водородна бомба.

Какъв е балистичният капацитет на Пхенян?

Ракетата, изстреляна през декември 2012 г., и извеждането на сателит на орбита (въпреки че той не оцеля) белязаха повратен момент в разработването на междуконтинентална балистична ракета, въпреки че остават технически препятствия.

Експертите подчертават, че макар ракетата да е достигнала космоса, тя не се е върнала в атмосферата. Т. е. Северна Корея е доказала, че може да изпрати устройство в космоса, но не и да го върне на Земята. Впрочем специалистите смятат, че на КНДР ще й е необходимо още много време преди да успее да постави ядрена бойна глава на междуконтинентална балистична ракета.

Къде бе извършен опитът?

Както и предишните севернокорейски ядрени тестове, той бе проведен на полигона Тончхан-ри, в изолиран планински район в североизточната част на страната, на около 100 километра от границата с Китай и на 200 километра от тази с Русия. Южнокорейските експерти смятат, че строителството на обекта е започнало преди повече от 20 години.

За какво служи този четвърти ядрен опит и защо точно сега?

"Целта е преди всичко да бъде показано на света, че Северна Корея се е сдобила с нова технология в рамките на своята програма за ядрени оръжия, като една водородна бомба е много по-мощна от атомните, тъй като е на принципа на термоядрения синтез, докато те са били на принципа на ядреното делене, обяснява пред АФП Тошимицу Шигемура, професор от Университета Уаседа и експерт по Северна Корея.

И уточнява: "Този тест бе извършен в подготовка за конгрес на (управляващата в КНДР Корейска трудова) партия през май. Досега (севернокорейският държавен ръководител) Ким Чен-ун нямаше голям успех, който да покаже, но сега вече може да се хвали с този успех, какъвто не успяха да постигнат неговият дядо и баща, Ким Ир-сен и Ким Чен-ир." Несъмнено Ким Чен-ун е решил, че точният момент е сега, тъй като Съединените щати са заети на други места (Сирия, Ирак, Саудитска Арабия/Иран), а китайският президент Си Цзинпин е изправен пред икономически трудности, подчертава Шигемура.

Какви ще са международните последици?

Този опит ще бъде анализиран в чужбина (САЩ, Южна Корея, Япония), но е възможно за него да излезе много малко информация, освен онази, предоставена от севернокорейския режим.

Китай, главният партньор на Северна Корея, "ще бъде подложен на натиск, едновременно на вътрешно и международно равнище, да накаже и обуздае Ким Чен-ун и да го накара да се откаже от ядрените оръжия", смята Се Янмей, анализатор от Международната кризисна група в Северна Азия, който е базиран в Пекин.

Отношенията с Южна Корея също може да пострадат и е възможно Сеул, подобно на Япония, да бъде изкушен да засили своя законов и военен арсенал срещу заплахата, идваща от комунистическия режим в КНДР.

Предишните севернокорейски ядрени и ракетни опити бяха системно осъдени и санкционирани с резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

Последният вече бе свикан на извънредно заседание още днес.

Източник: БТА