/ БТА
Израел възпрепятства разпределянето на храна в Ивицата Газа повече от всяка друга форма на хумантирна помощ, заяви ООН, предаде АФП.

"Доставките на храни, координирани от ООН, е много по-вероятно да бъдат възпрепятствани или да им бъде отказан достъп, отколкото всяка друга хуманитарна мисия", заяви Йенс Лаерке, говорител на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA) в Женева.

Това означава, допълни той, позовавайки се на статистически данни от март, че "вероятността да бъде отказан достъп на конвои с храна, които би трябвало да отидат особено на север, където 70 % от населението е изправено пред условия, подобни на глад, е три пъти по-голяма, отколкото при други хуманитарни конвои".

Израел е подложен на все по-голям международен натиск да допусне повече помощи в разрушената Ивица Газа, която е заплашена от глад 6 месеца след началото на войната, предизвикана на 7 октомври от кърваво нападение на палестинското ислямистко движение Хамас на израелска земя.

Органът на израелското министерство на отбраната, отговарящ за палестинските граждански дела, съобщи в социалната мрежа X, че 741 камиона с помощи са били инспектирани и са влезли в Ивицата Газа "през последните два дни".

"Само 267 камиона с помощи са били разпределени от агенциите за помощ на ООН на територията на Газа (146 от тях са превозвали храна)", добави той.

Лаерке обясни, че тези сравнения са "безсмислени" по няколко причини.

"На първо място, камионите, контролирани от този орган, обикновено са пълни само наполовина. Това е изискване, което те са въвели", каза той и обясни, че след като бъдат инспектирани, тези камиони се пълнят отново от ООН до повече от половината и че следователно е нормално "цифрите никога да не съвпадат".

"Второ, броенето и сравняването на инспектираните камиони и доставената помощ на дневна база "няма смисъл, защото не отчита закъсненията, които възникват" между тези два етапа, добави той.

Тези забавяния се дължат по-специално на работното време на граничните пунктове и на факта, че Израел изисква "египетските шофьори и камиони никога да не могат да бъдат в един и същи район по едно и също време с палестинските шофьори и камиони", които събират стоките, каза той.

Миналата седмица Израел обяви, че ще позволи "временна" доставка на помощи за Газа през израелското пристанище Ашдод, на 40 км северно от Газа, и през граничния пункт Ерез в южната част на страната.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
БГНЕС