Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш / БГНЕС
Всяко увеличение на глобалната температура с половин градус изостря климатичните промени
Температурата на Земята в края на нашия век може да се увеличи с 3,4 до 3,9 градуса Целзий, ако парниковите емисии не бъдат ограничени рязко още от следващата година, предадоха световните информационни агенции, позовавайки се на доклад на Програмата на ООН за околната среда.

BMW се насочва твърдо към електромобилите


За да бъде ограничено затоплянето до 1,5 градуса Целзий, каквато е целта на Парижкото споразумение за климата, парниковите емисии трябва да намаляват със 7,6% годишно от догодина до 2030 г. Така общо спадът им ще е 55%.

Всяко забавяне след 2020 г. би направила невъзможна за изпълнение целта затоплянето да бъде ограничено до 1,5 градуса Целзий. Дори ако целта бъде 2 градуса Целзий, емисиите трябва да бъдат намалявани с 2,7% годишно от 2020 г. до 2030 г.

Океаните се затоплят по-бързо от очакваното

Тези емисии, дължащи се предимно на изкопаемите горива, са се увеличавали с 1,5 процента годишно през предишните 10 години и няма никакъв признак пикът да бъде достигнат скоро, подчертава докладът на Програмата на ООН за околната среда. Миналата година са достигнати рекордните 55,3 гигатона въглеродни емисии в атмосферата.

Светът вече е надхвърлил с 1 градус Целзий температурите от доиндустриалната епоха, като това отприщва увеличаване на климатичните катастрофи. Всеки допълнителен половин градус ще засили въздействието им.

KLM заменя полет от Амстердам до Брюксел с влак заради вредните емисииЕкспертите на Програмата на ООН за околната среда изчислиха, че преходът към възобновяеми енергийни източници в света би позволил да бъдат намалени парниковите емисии с 8,1 гигатона до 2050 г., а електрифицирането на транспорта - с 6,1 гигатона
 
БТА