Олмерт не очаква сериозен пробив на конференцията за Близкия изток
Олмерт не очаква сериозен пробив на конференцията за Близкия изток / снимка: БГНЕС

Израелският премиер Ехуд Олмерт заяви, че заплануваната международна конференция за Близкия изток едва ли ще доведе до някакъв сериозен пробив, предаде Ройтерс.

Изявленията на Олмерт явно целят да успокоят недоволството сред собствените му съюзници, след като двама членове на управляващата коалиция заплашиха, че ще напуснат правителството, ако на конференцията бъдат засегнати чувствителни въпроси като контрола върху Ерусалим.

"Конференцията не се предполага да излезе с решения. Тя може да послужи като основа за преговори, които биха довели до решение на базата на две държави", посочи Олмерт пред репортери, които го придружават при посещението му във Франция.

Конференцията е запланувана за края на ноември или началото на декември в САЩ, припомня Асошиейтед прес.

Израелският министър по стратегическите въпроси Авигдор Либерман заяви по-рано, че ако преговорите за решаване на оставащите спорни въпроси с палестинците отидат твърде далеч, това би могло да доведе до краха на правителството в Тел Авив.

Министърът на промишлеността, търговията и труда Ели Ишай, който оглавява консервативната религиозна партия Шас, също каза, че е предупредил американския държавен секретар Кондолиза Райс по време на неотдавнашното й посещение в Израел, че конференцията може да разклати правителството.

Разпадането на коалицията на Олмерт би могло да доведе до нови избори в Израел и евентуално да парализира временн мирния процес.

Днес израелският премиер ще се срещне в Париж с френския президент Никола Саркози, с премиера Франсоа Фийон и с външния министър Бернар Кушнер. Централна тема на разговорите му ще бъде иранската ядрена програма и израелско-палестинския мирен процес. Утре той ще отпътува за Лондон за разговори с британския му колега Гордън Браун.