Оланд обмисля промени в правото на чужденците да гласуват на местни избори във Франция
Оланд обмисля промени в правото на чужденците да гласуват на местни избори във Франция / снимка: Reuters

Кандидатът на френските социалисти за президентския пост Франсоа Оланд увери, че обмисля през 2013 година да извърши институционална реформа, която да даде право на чужденците от страни извън ЕС, да гласуват на френските местни избори, предаде Франс прес. Мярката е оспорвана от френската десница.

Пред телевизия Франс 2 Оланд припомни какви реформи смята да извърши в първите месеци, след като бъде избран за президент. Той каза, че реформите ще са в областта на независимостта на съдебната система и покупателната способност. Оланд се зарече да извърши и структурни, бюджетни, банкови и териториални реформи, посочва БТА.

Запитан за графика на всички тези реформи, Оланд не пожела да уточни конкретни дати и години и посочи само, че реформата, даваща право на глас на чужденците, ще бъде извършена догодина преди местните избори през 2014 година. Той припомни, че през 2008 година самият Никола Саркози е намекнал, че гледа благосклонно на подобна промяна.

Днес обаче лагерът на Саркози критикува подобна промяна. Оланд иска чужденците, които са от страни извън ЕС и които са пребивавали във Франция от пет години, да могат да гласуват на местните избори.