Оланд и Саркози се обръщат към избирателите на крайната десница
Оланд и Саркози се обръщат към избирателите на крайната десница / снимка: Reuters

Социалистическият кандидат за президент и фаворит за втория тур Франсоа Оланд и сегашният президент Никола Саркози се обърнаха пряко към избирателите на крайната десница, чиито гласове ще бъдат решаващи за втория тур, предаде Франс прес.

"Някои избиратели отидоха да гласувах с гняв. Именно тях искам да чуя. Ние трябва да убедим французите, които с гласуването си отправиха послания", каза Оланд, преди да замине за Бретан, в Западна Франция, пише БТА.

"Трябва да се отнесем с уважение към вота на избирателите. Наш дълг е да се вслушаме в него. Кризисният вот се удвои в сравнение с предишните избори и на този кризисен вот трябва да дадем отговор", каза президентът Саркози, който ще посети Тур, в Източна Франция.

Според окончателните резултати, публикувани от министерството на вътрешните работи на Франция, Оланд печели първия тур с 28,63 процента срещу 27,18 процента за Никола Саркози, предаде ДПА.

На трето място е Марин льо Пен с 17,9 процента, следвана от лидера на Левия фронт Жан-Люк Меланшон, който има 11,11 процента. Центристът Франсоа Байру остава на пето място с 9,13 процента, посочва БТА.

Четирима кандидати на левицата, в това число кандидатката на Зелените Ева Жоли и един десноцентрист, си поделят останалите гласове.

Избирателната активност е била близо 80 процента.