/ gettyimages

Германският канцлер Олаф Шолц даде традиционната си голяма лятна пресконференция тази сряда, на която направи равносметка на постигнатото от правителството за последната година.

Освен вътрешно-и външнополитическите послания, отправени от него по време на събитието, може би една от най-важните новини от пресконференцията беше уверената заявка на канцлера за нов мандат на поста въпреки ниските рейтинги на управляващите.

 Шолц заяви, че е сигурен в способностите си  да извади своята лявоцентристка партия от сегашната криза и обяви, че ще се кандидатира за преизбиране на изборите догодина, отхвърляйки спекулациите, че може да последва примера на президента на САЩ Джо Байдън и да отстъпи място на някого другиго, отбелязва Асошиейтед прес.

Управляващата коалиция на Шолц, която дойде на власт в края на 2021 г., целеше да модернизира Германия, но вместо това си спечели репутацията на правителство, което страда от постоянни разногласия и което има хроничен проблем в комуникацията с обществото. И при трите партии, участващи в коалицията, в момента се отчита отлив на подкрепа от избирателите.

На европейските избори миналия месец Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на канцлера остана трета политическа сила с едва 13,9% от гласовете, което беше най-лошият резултат на ГСДП на национални избори в следвоенната история на Германия.

Тези проценти са доста далеч от подкрепата от 25,7%, с която, макар и с малка преднина, социалдемократите спечелиха парламентарния вот през 2021 г.

„Спадът в подкрепата за партията е стимул да се представим по-добре“, каза Шолц на пресконференцията. „Трябва да убедим хората с дела, но и да обясняваме по-добре нашите действия.“

В понеделник излезе социологическо проучване за нагласите сред привържениците на ГСДП, според което само една трета от тях са на мнение, че той трябва да се кандидатира за нов мандат като канцлер.

Шолц отказа да коментира това и в отговор на журналистически въпрос отхвърли възможността да последва примера на Байдън. „Не, ГСДП е много единна партия. Всички сме решени да се явим на изборите обединени и да ги спечелим, а аз като канцлер ще се кандидатирам отново за канцлерския пост“, каза той.

 Шолц беше пестелив в коментарите си за изборната надпревара в САЩ. 

„Ще работя добре с всяко управление в САЩ – това ми е работата, това е работата и на Германия и Европа. Високо ценим значението на трансатлантическото сътрудничество“, каза канцлерът. „И тук не става дума само за интереси, но и за общи ценности като върховенство на закона, свобода и демокрация.“

Шолц  описа Харис като „компетентен и опитен политик, който знае какво прави и има ясна представа за ролята на страната си“. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Владимир Сахатчиев/БТА