Косово полиция жандармерия
Косово полиция жандармерия / БГНЕС
Около 25 миротворци, участващи в ръководената от НАТО мисия в Косово (КФОР), бяха ранени при сблъсъци със сръбски протестиращи, които поискаха отстраняването на наскоро избраните кметове от етнически албанци, предаде АФП.

Мисията КФОР заяви, че се е сблъскала с "непровокирани нападения", докато е противодействала на тълпата.

По време на сблъсъците бяха ранени над 50 сърби. Двама са тежко ранени, а един е в критично състояние, съобщи РТС.

Министърът на външните работи на Италия заяви, че трима нейни войници са тежко ранени, а министър-председателят на страната Джорджа Мелони се присъедини към призива на НАТО "всички страни да направят крачка назад, за да намалят напрежението".

Косовските сърби бойкотираха изборите миналия месец в северните градове, които позволиха на етническите албанци да поемат контрола над местните съвети въпреки нищожната избирателна активност от под 3,5 % от гласоподавателите.

Правителството на косовския министър-председател Албин Курти официално назначи кметовете миналата седмица, като не се съобрази с призивите за намаляване на напрежението от страна на Европейския съюз и Съединените щати, които подкрепят независимостта на територията от Сърбия през 2008 г.

Много сърби настояват за изтеглянето на косовските полицейски сили, чието присъствие в Северно Косово отдавна предизвиква съпротива, както и на кметовете етнически албанци, които те не смятат за свои истински представители.

Рано тази сутрин групи сърби влязоха в сблъсъци с косовската полиция пред сградата на общината в град Звечан, населен със сръбско мнозинство, и се опитаха да влязат в сградата, след което органите на реда отговориха със сълзотворен газ.
БГНЕС