Обвиниха висши тайвански политици във финансови измами
Обвиниха висши тайвански политици във финансови измами / netinfo

Тайванската вицепрезидентка Анет Лу Сюлен и председателят на управляващата тайванска Демократическа прогресивна партия Ю Сикун бяха обвинени във финансови измами, предадоха световните агенции.

Тайванската главна прокуратура обвини двамата висши тайвански политици, че са представили фалшиви фактури за направени от тях разходи и така са получили огромни компенсации.

В периода 2000 - 2006 година вицепрезидентката е представила фалшиви фактури за 5,6 милиона нови тайвански долара (121 400 евро). За периода 2000 – 2005 година председателят на Демократическа прогресивна партия пък е представил фалшиви фактури за 2,4 милиона нови тайвански долара (51 900 евро).

Според тайванската главна прокуратура вицепрезидентката и председателят на Демократическа прогресивна партия са се възползвали от длъжността си, за да извършат финансовите измами. Прокуратурата обаче не предяви подобни обвинения срещу кандидата на Демократическа прогресивна партия за президентския пост Франк Се, който беше разследван за същото престъпление.

Този скандал е част от поредица подобни скандали, в които са замесени видни тавайнски политици и техни близки. Обвинения за отклоняване на финансови средства вече бяха предявени срещу съпругата на президента Чън Шуйбян - Ву Шучън. За нея се предполага, че е отклонила 14,8 милиона нови тавайнски долара (345 000 евро). По това дело самият президент също беше заподозрян, но той се ползва от имунитет и срещу него не можаха да бъдат предявени съответните обвинения.