/ БТА
Мъжът, обвинен за убийството с нож в църква през октомври на британския депутат Дейвид Еймс по време на негова среща с избиратели, не се призна за виновен на днешното изслушване, предаде Ройтерс.

Заподозреният, който е обвинен в убийство и подготовка на терористични актове, пледира невинен и по двете точки.

Британските власти обявиха убийството на депутата Дейвид Еймс за терористичен акт

Според обвинението 25-годишният Али Харби Али, син на бивш медиен съветник на бивш премиер на Сомалия, многократно е намушкал Еймс с нож в църквата, докато депутатът имал среща с гласоподаватели от избирателния си район. Процесът срещу него ще започне през март догодина.

Убийството на 69-годишния Еймс, който е баща на пет деца, беше извършено пет години след убийството на друг член на британския парламент, ликвидиран насред улицата. Това породи призиви за по-добра защитеност на депутатите.

Еймс, който е представител на Консервативната партия на премиера Борис Джонсън, беше нападнат в методистка църква в Лий он Сий, североизточно от Лондон, и издъхна там въпреки усилията на екипа на бърза помощ да го спаси.

Почина британският депутат, който бе намушкан

Британските избиратели често организират срещи лице в лице с гласоподавателите в избирателните си райони, традиция, която е смятана за крайъгълен камък на демокрацията. Но при положение че на тези срещи няма никакви или почти никакви мерки за сигурност и акцентът при тях е върху това да може да присъства всеки, който пожелае, депутатите може да изложат себе си на опасност.
БТА