Обявиха създаването на трибунал за убийството на Рафик Харири
Обявиха създаването на трибунал за убийството на Рафик Харири / снимка: BGNES

Ливанският министър на правосъдието Шарл Ризк обяви създаването на международен трибунал, който ще съди убийците на бившия премиер Рафик Харири, предаде Франс прес.

Днес влиза в сила резолюция 1757 на Съвета за сигурност за създаването на международен трибунал, който трябва да разследва убийството, заяви Ризк в комюнике. Този орган обаче остава засега виртуален, докато няма решение къде ще се помещава и не са повдигнати обвинения, отбелязва АФП.

Резолюцията предвиждаше Бейрут да ратифицира до днес конвенцията с ООН от 2006 г. за създаване на трибунала, но политическата криза в страната попречи това да стане.

Просирийският президент Емил Лахуд смята за нелегитимно правителството на Фуад Синьора, подкрепяно от Запада. Председателят на парламента Набих Бери, един от стожерите на опозицията, подкрепяна от Дамаск и Техеран, отказа да свика депутатите, за да продължат процеса на ратификация, пояснява агенцията.

Рафик Харири и още 22-ма души загинаха при атентат в Бейрут на 14 февруари 2005 г., когато Ливан бе под контрола на Сирия, припомня АФП.