Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и южнокорейският му колега Мун Дже-ин
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и южнокорейският му колега Мун Дже-ин / Guliver/Getty Images
Севернокорейския лидер Ким Чен-ун ще се срещне с южнокорейския президент Мун Дже-ин в Пхенян от 18 до 20 септември. Двамата лидери ще обсъждат ядреното разоръжаване, предадоха световните агенции.

Представители на Южна и Северна Корея договарят нова двустранна среща на върха

Това ще е трета среща на върха между тях. Те ще дискутират практическите мерки за денуклеаризиране на Корейския полуостров, заяви южнокорейският представител Чун Юи-йон. Той ръководи делегацията, посетила Пхенян и предала на севернокорейския лидер писмо от южнокорейския президент.

Ким Чен-Ун прекрачи демаркационната линия между двете Кореи (СНИМКИ/ВИДЕО)

Севернокорейският лидер повтори своя ангажимент в подкрепа на Денуклеаризацията на полуострова. Той е казал това на южнокорейския пратеник. Пред него Ким е изразил също така надежда от подобряване на отношенията със САЩ.

"Той изрази безпокойство, че международната общност не разбира напълно неговите намерения. В тази връзка той помоли да предадем съответното послание на САЩ", каза Чун Юи-йон. Той добави, че не може да разкрие съдържанието на документа и заяви, че по този начин Ким се надява да се постигне напредък в отношенията със САЩ, предаде ТАСС.

Нова ера на мира: За какво се договориха Ким Чен-ун и Мун Дже-ин?

Неговото желание е да изкорени напълно опасността от въоръжен конфликт и ужаса на войната, тегнещи над Корейския полуостров, за да го превърне в люлка на мира без ядрени оръжия, свободен от всякаква ядрена заплаха, съобщи севернокорейската агенция КЦТА по адрес на Ким, предаде Франс прес..
БТА