/ Thinkstock/Getty Images
Южнокорейска делегация разговаря в Пхенян със севернокорейски служители за уреждане на нова среща на върха между двете страни по-късно този месец, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Южнокорейски служители се надяват, че еднодневното посещение ще върне импулса след споразумението за денуклеаризация между САЩ и Северна Корея, постигнато на среща на върха в Сингапур през юни.

Лидерите на КНДР и Южна Корея ще се срещнат отново през септември

Преговорите между Вашингтон и Пхенян са блокирани, откакто американският президент Доналд Тръмп отмени посещение на държавния секретар Майк Помпейо в Северна Корея миналия месец.

Нова ера на мира: За какво се договориха Ким Чен-ун и Мун Дже-ин?

Южнокорейската делегация, оглавявана от президентския съветник по националната сигурност Чун Юи-йон, проведе кратка среща с бившия шеф на севернокорейското разузнаване Ким Йон-чхол, който преговаря със САЩ по ядрените въпроси, и председателя на севернокорейския комитет по междукорейските въпроси И Сон-гуон, заяви канцеларията на южнокорейския президент Мун Дже-ин.

Очаква се южнокорейските пратеници да проведат още разговори в Пхенян, но не е ясно дали ще се срещнат със севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

27 април: Историческа среща между лидерите на двете Кореи (ВИДЕО)

Канцеларията на Мун Дже-ин каза, че делегацията ще носи лично писмо за Ким. Според южнокорейския президент пратениците са натоварени с решаваща задача в "много важно време", което може да определи перспективите за траен мир на Корейския полуостров.
БТА