Обама не приема „истерията“ срещу вдовиции и сираци от Сирия в САЩ
Обама не приема „истерията“ срещу вдовиции и сираци от Сирия в САЩ / снимка: Guliver/Getty Images

Американският президент Барак Обама се обяви в сряда срещу "истерията", която царува в САЩ заради приемане на бежанци от Сирия.

по отношение на рисковете за сигурността на страната, които възникват сирийски бежанци, обвини опозицията, че се страхува от „вдовици“ и „сираци“.

„Ние няма да вземаме добри решения, ако те се основават на истерия или преувеличаване на рисковете“, каза президентът на САЩ в Манила. Повече от половината от федералните щати и почти всички от републиканските кандидати за Белия дом обявиха, че се противопоставят на приемането на бежанци от Сирия след атентатите в Париж .

„Изглежда те се страхуват от вдовици и сираци, които пристигат в САЩ”, каза Обама, цитиран от АФП.

Американската администрация задейства план за приемане на около 10 000 сирийски бежанци, подбрани сред крайно нуждаещите се, предимно многодетни самотни майки с децата им, хора в неравностойно положение, сираци. Те преминават специален подбор и получават препоръка от агенцията на ООН, която ръководи и координира дейностите за международна закрила и социалното подпомагане на бежанците - Върховният комисариат за бежанците (ВКБООН).

Източник: БГНЕС