Обама и Карзай са се договорили да продължат сътрудничеството
Обама и Карзай са се договорили да продължат сътрудничеството / Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама и афганистанският му колега Хамид Карзай отчетоха напредък в проточилите се преговори за дългосрочно споразумение за партньорство между двете страни, предадоха световните агенции, като се позоваха на говорителя на Белия дом Джей Карни.

В разговор чрез видеоконферентна връзка, Обама и Карзай обсъдиха бъдещия пакт, "който укрепва суверенитета на Афганистан и в същото време взима предвид практическите изисквания на прехода", съобщи Карни.

Тази формулировка се използва за разногласията между двете страни за правомощията и задълженията на американските военни в Афганистан, след като по-голямата част от чуждестранните войски в страната се изтеглят до края на 2014 г., отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Именно този проблем разгневи афганистанците и възпрепятства сключването на споразумението.

Протестите, размириците и нападенията, които последваха изгарянето на екземпляри на Корана в американска военна база в Афганистан миналия месец, усложниха още повече преговорите за споразумението, което ще постави рамката на бъдещите отношения между Вашингтон и Кабул след 2014 г., отбелязва Франс прес.

Обама и Карзай обсъдили още усилията за договаряне на мир с талибаните, както и сигурността в региона.

 

Обама и Карзай са се договорили да продължат сътрудничеството
netinfo