Обама: Без разузнавателни брифинги президентът ще действа на сляпо
Обама: Без разузнавателни брифинги президентът ще действа на сляпо / Guliver/Getty Images

Президентът Барак Обама разкритикува Доналд Тръмп заради коментара му, че планира да отбягва ежедневните разузнавателни брифинги, след като встъпи в длъжност, съобщи Асошиейтед прес. Обама каза, че това би било като "да действаш на сляпо" при вземането на решения за националната сигурност.

В телевизионно шоу Обама определи като грешка президент да пропуска редовните брифинги на разузнавателната общност. Той призна, че разузнавателните служби "не са идеални", но в тях има "необикновени, трудолюбиви и патриотично настроени и добре осведомени експерти".

ЦРУ: Русия е целяла да помогне на Тръмп да спечели изборите

"Няма значение колко си умен, трябва да разполагаш с възможно най-добрата информация, за да вземеш възможно най-доброто решение", каза Обама в програмата "Дейли шоу" на Комеди сентрал.

В края на седмицата Тръмп каза в предаване на "Фокс нюз", че не проявява интерес към получаването на ежедневни разузнавателни брифинги - практика, която няколко години бе следвана и от двете партии. На въпрос дали на практика отхвърля ценна разузнавателна информация, Тръмп отговори, че ще се възползва от нея, когато му трябва.

Тръмп ще си партнира с всяка държава, готова да громи ислямския тероризъм

Той допълни, че ще остави на брифиращите да преценяват кога определено развитие е достатъчно съществена "промяна", за която трябва да бъде уведомен. Тръмп се определи като умен човек, на когото не трябва да бъде повтаряно "едно и също, с едни и същи думи през следващите осем години".

В телевизионното предаване снощи Обама коментира и полемиката около заключението на ЦРУ, че Русия е участвала в хакерски атаки, целящи да повлияят на избирателния процес в САЩ и помогнали на Тръмп в кампанията му срещу кандидатката на демократите Хилари Клинтън.

Обама нареди анализ на кибератаките по време на предизборната кампания

Конгресът се готви да започне разследване по въпроса, а Обама разпореди широкообхватен преглед на ситуацията с хакерските атаки. Целта е, както заяви президентът в снощното шоу, да се гарантира, че "обществеността и избраните представители да успеят да намерят начини такава намеса да не повлияе върху изборите в бъдеще".

"Това не беше тайна по време на предизборна кампания", добави Обама. "На някои от политическите си събития избраният президент недвусмислено каза на руснаците, хакнете имейлите на Хилари, за да разберем накрая какво се случва и да потвърдим конспиративните си теории", каза Обама.

Тръмп заклейми разкритията на ЦРУ по темата като "абсурдни", припомня Асошиейтед прес.

Източник: БТА