ЦРУ: Русия е целяла да помогне на Тръмп да спечели изборите
ЦРУ: Русия е целяла да помогне на Тръмп да спечели изборите / Guliver/Getty Images

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ смята, че Русия е имала за цел да помогне на Доналд Тръмп да спечели президентските избори в Съединените щати миналия месец, пише вестник "Вашингтон пост", цитиран от ТАСС.

Американският ежедневник се позовава на засекретен аналитичен доклад на ЦРУ и на свои източници.

В документа пише, че "по оценка на разузнавателната общност целта на Русия е била да помогне на един кандидат за сметка на друг", а именно на Доналд Тръмп срещу Хилари Клинтън. "Това е общо мнение", се подчертава в текста.

Обама: САЩ имат доказателства за участието на Русия в кибератаки

Американските спецслужби са установили самоличността на "свързани с руското правителство" хора, които предоставили на разобличителния сайт Уикилийкс хиляди имейли, с които са се сдобили, след като хакнали сървърите на Националния комитет на Демократическата партия и електронната поща на председателя на предизборния щаб на кандидатката на демократите Хилари Клинтън Джон Подеста. Тези лица били известни на американското разузнаване и били "част от една по-широка операция на Русия за повишаване на престижа на Тръмп и понижаване на шансовете на Клинтън" за победа на изборите.

През последната седмица ЦРУ споделило своя анализ с ключови сенатори. За агенти на американската разузнавателна агенция било "съвършено ясно", че избирането на кандидата на републиканците за президент на САЩ е било цел на Русия.

Обама нареди анализ на кибератаките по време на предизборната кампания

Вчера говорителят на Белия дом Ерик Шулц съобщи, че президентът Барак Обама е разпоредил задълбочено разследване на кибератаките, извършени по време на кампанията за президентските избори. Проучването не е опит за поставяне под съмнение на резултатите от гласуването, подчерта Шулц и обърна внимание, че то не е насочено само срещу Русия.

От екипа на Тръмп по прехода във властта разкритикуваха твърденията на "Вашингтон пост" за намеса на чужди държави в президентските избори в САЩ. "Това са същите тези хора, които казваха, че (бившият иракски диктатор) Саддам Хюсеин има оръжия за масово поразяване", подчертаха от щаба на новоизбрания американски президент в изявление.
Говорителка на ЦРУ отказа да коментира публикацията.

Путин: САЩ представят Русия като враг, за да отвлекат вниманието от вътрешни проблеми

По-рано основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж увери, че източникът на хакнатите имейли не е Русия.

По време на кампанията за президентските избори в САЩ Тръмп похвали руския президент Владимир Путин и се обяви за подобряване на отношенията между двете страни, които са в ниска точка заради конфликтите в Украйна и Сирия.