/ БГНЕС
Новата популистка коалиция в Италия получи вот на доверие в Сената и по този начин съставът на кабинета й и програмата за управление бяха одобрени от горната камара, предаде ДПА. Сенаторите подкрепиха вота на доверие със 171 гласа "за" срещу 117 "против". Двайсет и пет сенатори се въздържаха.
 
Гласуването беше първото изпитание за коалицията между противопоставящата се на имиграцията партия "Лигата" и антисистемното Движение "5 звезди", след като правителството встъпи в длъжност в петък.
 
Италия има ново правителство, Джузепе Конте се закле като премиер

Подобно гласуване ще има и утре в долната камара на парламента - Камарата на депутатите. В обръщението си към сенаторите премиерът Джузепе Конте заяви, че водещ приоритет ще бъде слагането на край на незаконната имиграция и Рим трябва да засили връзките с Русия.
 
В днешното гласуване освен сенаторите от двете управляващи партии доверие на правителството гласуваха и няколко сенатори от избирателните райони в чужбина, предаде ТАСС.
 

БГНЕС


Джузепе Конте е новият италиански премиер (ВИДЕО)

Против кабинета гласуваха бившият съюзник на "Лигата" - десноцентристката партия на Силвио Берлускони "Форца Италия" и левоцентристката Демократическа партия. Другата партия съюзник от десноцентриската коалиция - "Италиански братя" се въздържа.

В Италия популистите триумфират, Берлускони отстъпва, Ренци подава оставка
БТА