Нова звезда на политическата сцена
Аржентина има нов президент - либертарианеца с десни убеждения Хавиер Милей, който по всичко личи, че ще се превърне в новата звезда на международната политическа сцена.
 

Хавиер Милей Аржентина
БГНЕС


Аустайдер с радикални възгледи, снимки на аржентинеца с ексцентрични бакенбарди вече обиколиха света и хората започнаха да се питат кой е той? Освен това видът му е на застаряваща рок звезда, която понякога носи старо кожено яке. Милей има и силно присъствие в социалните мрежи и го наричат даже "ТикТок политик".

 



Аржентина си има нов президент - либертарианецът Хавиер Милей, който обеща шокова терапия

А сънародниците му очакват от него да оправи икономиката на Аржентина, засегната от трицифрена инфлация, надвиснала рецесия и нарастваща бедност, предава Ройтерс. 53-годишният Милей е икономист и бивш редовен участник в телевизионни предавания, който успя да наруши хегемонията на двете водещи политически сили вляво и вдясно, доминирала аржентинската политика дълги години. Речникът му е язвителен, хаплив и дори на моменти обиждащ.
 

Хавиер Милей
БТА


Милей, който се самоопределя като анархокапиталист, предлага да се намали ролята на държавата и да се овладее инфлацията и обещава "шокова терапия". Плановете му включват закриване на централната банка, отказване от песото и драстично намаляване на разходите - потенциално болезнени реформи, които обаче се харесаха на избирателите, разгневени от икономическите неволи.
 

Хавиер Милей
Guliver/Getty Images


Освен това новият аржентински политик е твърд противник на абортите, подкрепя по-свободни закони за оръжията и критикува аржентинския папа Франциск.
 

Хавиер Милей
Guliver/Getty Images


Преди време Милей дори разнасяше моторен трион по митингите си като символ на планираните от него съкращения, но впоследствие го захвърли в опит да си изгради по-умерен имидж.