Нови скандални разкрития за убиеца от Франция
Нови скандални разкрития за убиеца от Франция / снимки: Reuters

Убиецът, който вилнее в Югозападна Франция и е заподозрян като извършител на убийствата от миналата седмица на военни в Тулуза и Монтобан и на децата и равина в Тулуза, е имал татуировка на лицето и вероятно се е свързал с една от жертвите си по интернет, пише в. "Фигаро". Вестникът се позовава на данни от разследването на убийството на двамата военни в Монтобан и на убийството на военен в Тулуза.

След като стрелял по жертвите си в Монтобан, нападателят избягал, но пътьом се блъснал в жена на име Мартин, която току-що излизала от местното магазинче за цигари. Тогава каската, която носел, за да се прикрива, леко се повдигнала и жената успяла да мерне малка татуировка на лицето му. Мартин го описва като мъж със среден ръст, но със здраво телосложение.

Същевременно разследващите на убийството на военен в Тулуза на 11 март са проверили контактите му в интернет и са установили, че убитият се опитвал да продаде мотоциклета си Судзуки. Той дал обява в интернет сайта "Доброто кътче" (Le bon coin) и там с него се свързал кандидат купувач, за когото се предполага, че е убиецът. Двамата си уговорили среща, за да уредят продажбата.

Военният от Тулуза, чието име е Имад ибн Зиатен, беше застрелян до мотора си, припомня изданието.

Междувременно френският министър на вътрешните работи Клод Геан призна, че разследващите за момента не са установили самоличността на серийния убиец, за когото се предполага, че е застрелял четиримата евреи и трима военни в Тулуза и близкия град Монтобан. "Днес не знаем кой е той. За момента работата продължава", се ограничи да каже Геан.

Той потвърди информацията на вестник "Сюд-Уест", че свидетел е видял малка камера на врата на стрелеца, предава БТА. "Не зная дали той филмира всичко, но този апарат наистина е бил видян", каза Геан. Френският министър на вътрешните работи потвърди решимостта на властите да заловят убиеца.

Нови скандални разкрития за убиеца от Франция
netinfo

Минута мълчание бе запазена в 11 ч. (12 ч. българско време) в училищата във Франция в памет на трите деца и преподавателя, убити в еврейски колеж в югозападния град Тулуза, предаде Франс прес.

Това стана по решение на президента Никола Саркози. Самият Саркози запази минута мълчание в колежа "Франсоа Купрен" в центъра на Париж, в непосредствена близост до мемориала в памет на жертвите на Холокоста. Убитите деца са точно като вас. Атаката можеше да стане тук, подчерта в кратко изявление пред учениците френският президент, цитиран от Асошиейтед прес. Той увери, че властите ще направят всичко възможно, за да заловят убиеца.

Никола Саркози увери израелския премиер Бенямин Нетаняху в пълната си решимост да залови човека, убил четирима евреи, предаде Франс прес, като се позова на Елисейския дворец. "Бъдете уверен в пълната решимост на френските власти извършителят на този подъл и низък акт да бъде заловен и след това съден с цялата строгост, която налагат сериозността и жестокостта на това престъпление", пише Саркози до Нетаняху в писмо, датирано от понеделник - деня на престъплението. Предвид факта, че някои от жертвите са имали и израелско гражданство, френският президент поднася своите най-искрени съболезнования.

Очаква се Саркози да отиде на парижкото летище "Роаси", за да се поклони пред ковчезите с тленните останки на четирите жертви, преди те да бъдат качени на самолет за Израел.

Френският външен министър Ален Жупе ще придружи в Израел семействата на жертвите от стрелбата при еврейското училище в Тулуза и ще присъства на погребенията на трите деца и
равина, съобщи френското външно министерство. Полетът е предвиден за тази нощ, каза пред Франс прес говорителят на външното министерство Бернар Валеро.

Трите убити деца Габриел, на 4 години, и Арие, на 5 години и 7-годишната Мириам Монсонегоса са били с двойно гражданство - френско и израелско. Четвъртата жертва - 30-годишен равин и преподавател по еврейска религия - е бил само френски гражданин. Семействата на убитите пожелаха те да бъдат погребани в Израел.

Нови скандални разкрития за убиеца от Франция
netinfo

Върховният представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Аштън строго осъжда стрелбата във Франция, заяви нейният говорител Майкъл Ман, който уточни, че желае "да изясни нещата" по повод вчерашно изявление на Аштън.

По-рано израелският външен министър Авигдор Либерман разкритикува "паралела, направен от Аштън между вчерашното убийство на четирима евреи в Тулуза, сред които три деца, и на младежи в ивицата Газа".

Ман заяви, че изявлението на Аштън е било грубо интерпретирано в неточна посока "от една от новинарските агенции". По думите на говорителя, Аштън е сравнила стрелбата във Франция с други трагедии, при които се погубва детски живот, без да е споменавала Газа.

Ман не отрече прочетения точен цитат в залата за пресконференции на Европейската комисия, в който Аштън говори за убийството и загубата на деца в случаи като трагедията в Швейцария миналата седмица, както и при събитията в Сирия и Газа. По неговите думи обаче Аштън е искала да опише общата картина, без да прави паралел с вчерашното нападение.

Нови скандални разкрития за убиеца от Франция
netinfo

Междувременно печатът във Франция изрази възмущението си от кървавото престъпление в Тулуза и приветства единството, проявено от кандидатите на президентските избори, предава АФП. "При условие че сме на етап разследване, в огъня на предизборната кампания, кандидатите и по-специално кандидат-президентът Никола Саркози трябва да се пазят от каквото и да било "наддаване", изкривено тълкуване или използване на тези престъпления за политически цели", пише в редакционна статия левият вестник "Либерасион".

Комунистическият "Юманите" предупреждава, че "чувството за морал забранява на всички да използват тези престъпления и болката, която те предизвикват".

"Политическият дебат... е преустановен", отбелязва десният вестник "Фигаро". "Франция в траур, поразена, ужасена, не бива да остава немощна", призовава изданието.

Регионалният вестник "Миди либр" приветства факта, че "в продължение на няколко часа, единството на нацията измести политическия лай и пошлите спорове между" кандидат-президентите. "Но за колко време?", се пита изданието.