/ БГНЕС
Иранските сили за сигурност откриха огън и убиха млад мъж по време на протест в Махабад, Северозападен Иран, организиран заради смъртта на Махса Амини, съобщи базираната в Осло правозащитната организация "Хенгав", цитирана от Франс прес.

Протестиращите са се опитали неуспешно да превземат правителствени сгради, съобщиха местни медии, включително държавната агенция ИРНА. На видеа, разпространени днес в социалните мрежи, се виждат тълпи от хора, сцени на размирици и подпалени магазини, съобщава ДПА.

Сблъсъците избухнаха след погребението на 35-годишния протестиращ Исмаил Маулуди, който беше убит снощи, когато тълпата се насочи към канцеларията на губернатора, съобщи "Хенгав".

Хиляди хора се събраха вчера около гроба на Махса Амини в родния ѝ град в провинция Кюрдистан, за да ѝ отдадат почит 40 дни след смъртта й, припомня АФП.

Стотици поддръжници на правителството протестираха днес пред британското посолство в Техеран, скандирайки лозунги срещу срещу базираните в Лондон ираноезична редакция на Би Би Си и телевизия "Иран интернешънъл", които бяха включени в черния списък на Иран с терористични организации.
Демонстрантите бяха предимно студенти на ислямски семинарии, които са лоялни на правителството, съобщиха очевидци.

Само преди дни иранското външно министерство включи двата ираноезични канала в списъка си с терористични организации, свързани с продължаващите протести в страната, отбелязва ДПА.

Мащабните протести в Иран започнаха преди повече от пет седмици заради смъртта на 22-годишната иранка от кюрдски произход Махса Амини, задържана от нравствената полиция за нарушаване на строгите правила за облеклото на жените в страната.

Техеран извика германския посланик заради подкрепа за масовите протести, съобщи агенция ИРНА.

Иран обвинява Германия и външния ѝ министър Аналена Бербок, че подкрепят демонстрациите, избухнали след смъртта на Амини.
Новината за извикването на посланик Ханс-Удо Муцел идва ден след като Бербок обяви нови санкции срещу Техеран заради репресиите срещу протестното движение. Те предвиждат забрана за влизане в Германия за конкретни ирански граждани, както и нови ограничения в деловите отношения с ирански банки.
БТА