Нова вълна от насилие в Сирия, бунтовниците се снабдили с по-добро оръжие
Нова вълна от насилие в Сирия, бунтовниците се снабдили с по-добро оръжие / снимка: Reuters

Петима цивилни, сред които и едно дете, са били убити при стрелба на сирийските сили по палестински бежански лагер, в който се намират и сирийски бежанци в Дераа, в южната част на страната, предаде Франс прес, като се позова на сирийския Център за наблюдение на правата на човека.

В лагера, в който е имало палестински бежанци и сирийци, напуснали Голанските възвишения, след като те бяха окупирани и анексирани от Израел, е било стреляно с тежко оръжие. Зоната в последно време беше сцена на сблъсъци между сирийските сили и бунтовниците.

Същевременно американският в. "Вашингтон пост" пише, че сирийските бунтовници са започнали да получават по-добро оръжие, като за това плащали страните от Персийския залив, а връзките между бунтовниците и страните от залива били координирани частично от САЩ. Изданието се позовава на сирийски опозиционни активисти, както и на американски и чужди представители.

Служители на администрацията на Барак Обама подчертават, че САЩ не доставят и не осигуряват смъртоносни военни средства за Сирия, към които спадат и противотанковите оръжия. Но администрацията на Обама е разширила контактите си с опозиционните сили, за да може на базата на тях да предостави на страните от Персийския залив надеждна оценка за командните и контролните структури на бунтовниците и информация дали на тях може да се има доверие, пише БТА.

Ефектът от новите оръжейни доставки е бил очевиден в понеделник при сблъсъци между опозицията и правителствените сили за контрол на държания от бунтовниците град Растан, близо до Хомс. Тогава бунтовниците са превзели правителствена база и са убили 23-ма военни.

Междувременно сирийският президент Башар Асад заяви пред руска телевизия, че народът подкрепя реформите му, предаде Асошиейтед прес. Интервюто ще бъде излъчено по канала "Россия 24" по-късно днес, но някои откъси бяха разпространени предварително. Според Асад неотдавнашните парламентарни избори показват, че сирийците "до този момент подкрепят курса на реформи".

Правителството похвали вота на 7 май като крайъгълен камък за обещаните политически реформи. Опозицията обаче бойкотира изборите и каза, че те са режисирани от режима и целта им е да укрепят властта на Асад.

Последното интервю на сирийския президент за чужди медии беше дадено през декември.