Нов силен трус в Непал, жертвите надхвърлиха 2300 души
Нов силен трус в Непал, жертвите надхвърлиха 2300 души / снимка: БГНЕС

Нов силен трус разлюля Непал, съобщи Геоложката служба на САЩ.

Земетресение с магнитуд от 5,6 степен бе регистрирано на 45 км от столицата Катманду. Огнището е било на 10 километра дълбочина, уточнява БГНЕС.

По официални, но все още неокончателни данни броят на жертвите от земетресението в Непал е надхвърлил 2350 души, съобщи непалското вътрешно министерство, цитирано от ДПА и БТА.

Говорителят на министерството Лаксми Дакал заяви, че е потвърдена смъртта на 2352 души в Непал.

Очаква се броят на загиналите да нарасне допълнително, тъй като десетки хора продължават да са в неизвестност или са тежко ранени, отбелязва ДПА.

ООН подготвя мащабна операция за оказване на помощ на Непал, съобщи генералният секретар на организацията.

"ООН помага на непалското правителство да координира международните издирвателно-спасително действия и подготвя голяма операция за оказване на помощ. Вече е ясно, че са загинали много хора. Освен това са нанесени значителни и необратими щети на културно-историческото наследство на Непал", отбеляза Бан Ки-мун.

От името на международната организация той изказа съболезнования на непалското правителство и всички засегнати от бедствието. Генералният секретар благодари на сътрудниците на службите за спешна помощ, които работят денонощно, опитвайки се да спасят живота на хората.