Нов контейнеровоз аварира край Нова Зеландия
Нов контейнеровоз аварира край Нова Зеландия / снимка: Reuters, архив

Нов контейнеровоз аварира на същото място в Нова Зеландия, където преди месец заседна злополучният контейнеровоз Рена и разля във водата огромно количество петрол и петролни продукти, предаде ДПА.

Дългият 135 метра холандски товарен кораб Схелде трейдър напускал пристанището на град Тауранга, на източното крайбрежие на Северния остров на Нова Зеландия, когато заседнал в осеян с подводни скали участък и трябвало да бъде изтеглен до безопасно място с помощта на влекачи и закотвен там. Няма данни за изтичане на петрол от кораба заради аварията.

Преди месец, извън същото пристанище, контейнеровозът Рена се удари в риф и заседна върху него, като при аварията във водата се изляха 350 тона петрол и петролни продукти, замърсили местните плажове и причинили смъртта на 1335 морски птици, предава БТА. Това е най-голямата екологична катастрофа в историята на Нова Зеландия.

Спасителни екипи водят борба с времето, за да изпомпат останалото гориво в Рена, преди тя да се разпадне на две. До момента те са събрали половината от петрола, останал в плаващия под либерийски флаг кораб, или над 800 тона, посочва Ройтерс. Когато заседнал, плавателният съд имал на борда около 1700 тона гориво.