Норвегия: Русия замразява военното сътрудничество с НАТО
Норвегия: Русия замразява военното сътрудничество с НАТО / снимкa: БГНЕС

Норвегия бе уведомена, че Русия е решила временно да замрази всякакво военно сътрудничество с НАТО и членуващите в него страни, съобщи норвежкото Министерство на отбраната, позовавайки се на дипломатически контакти между Осло и Москва.

Информацията се базира на телефонен разговор на руското Министерство на отбраната с норвежкото посолство в Москва, заяви за АФП говорителката на норвежкото министерство Хайди Лангвик-Хансен.

"Руско министерство се обади, за да каже, че ще прати до посолството писмо с тази информация", каза говорителката. Лангвик-Хансен посочи, че е предвидена среща между Русия и Норвегия по въпроса, но не можа да уточни на какво равнище ще е срещата.

Говорителката на НАТО Кармен Ромеро заяви, че Алиансът не е получавал от Москва каквото и да било известие, че Русия смята да прекъсне военното сътрудничество с организацията, отбелязва Ройтерс.

Външните министри от НАТО отправиха остри критики срещу Русия заради действията й в продължаващия конфликт в Грузия и сепаратисткия регион Южна Осетия. Швеция, която е съседка на Норвегия, но не е член на НАТО, обяви, че замразява военните отношения с Русия в протест срещу действията й в Грузия.