/ Gulliver/Getty Images
Градските власти на Ню Йорк одобриха вчера план, предвиждащ до 2026 г. затворът на остров Райкърс - един от най-големите затвори в САЩ - да бъде закрит, предаде АП.
Според плана големият затворнически комплекс ще бъде заменен с четири малки места за лишаване от свобода, разположени по-близо до основните съдебни сгради в кварталите Манхатън, Бруклин, Бронкс и Куинс.

Gulliver/Getty Images

Председателят на градския съвет, демократът Кори Джонсън, заяви, че Райкърс е станал синоним на бруталност и жестокост и е време веднъж завинаги да бъде затворен.
Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио и други демократи подкрепят плана на стойност 8 млрд. долара, отчасти защото в период на намаляваща престъпност, огромните затвори са част от проблема за обществената сигурност, а не от неговото решение. Опоненти на плана казаха, че не желаят градът да строи нови затвори.

Gulliver/Getty Images

Райкърс е комплекс от 10 корпуса на остров между Куинс и Бронкс, където са въдворявани главно подсъдими, очакващи началото на делото им. Броят на затворническия персонал е около 9000 души, а годишният бюджет надхвърля 860 млрд. долара.

Gulliver/Getty Images

Броят на лицата, изпращани всекидневно в Райкърс, е спаднал драстично от 1991 г. насам. През последните години на остров Райкърс обикновено са били задържани средно по 10 000 души. За много дребни престъпления вече се налагат административни наказания, а извършителите не подлежат на предварителен арест.
БТА