Нигер преврат
Нигер преврат / БГНЕС
Нигер, Мали и Буркина Фасо, които са управлявани от военни хунти, заявиха, че незабавно излизат от Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС), предаде Ройтерс.

ЕКОВАС призовава трите страни да се завърнат към демократично управление.

Решението на трите страни бе обявено в съвместно изявление, излъчено по националните им телевизии. То е удар по усилията за регионална интеграция на ЕКОВАС, отбелязва Ройтерс, като припомня, че членството на всяка от трите страни в организацията бе замразено след военните преврати.

Регионалната организация е казвала, че не признава правителствата на военните, като е изтъквала, че вече няма да толерира военни преврати.

Въпреки това ЕКОВАС заяви днес, че е готова да участва в търсенето на "договорено решение" на ситуацията с изтеглянето на Мали, Нигер и Буркина Фасо.

Трите страни са "важни членове на организацията", която "остава ангажирана с намирането на договорено решение на политическия блокаж", създаден от изявлението за изтеглянето им, се казва в изявление на ЕКОВАС.

В изявлението ЕКОВАС подчертава, че все още не е получила "официално и директно известие" за изтеглянето на Мали, Нигер и Буркина Фасо.

В излъченото по националните телевизии изявление лидерите на трите страни заявиха, че поемат "цялата отговорност пред историята" и че действат "в отговор на очакванията, опасенията и стремежите" на народите на страните си, като взимат "суверенно решение за незабавното изтегляне на Буркина Фасо, Мали и Нигер от Икономическата общност на западноафриканските държави", предаде Франс прес.
Божидар Захариев, Владимир Арангелов/БТА