/ iStock/Getty Images
Нидерландски изобретател е изнамерил начин да заобиколи неприятните ковид-тестовете с носови намазки, използвайки виковете на пациентите, съобщи Ройтерс.

Петер ван Вийс вкарва участниците в херметична кабинка и ги кара или да крещят, или да пеят на висок глас. Индустриална система за почистване на въздуха всмуква всички разпространени от устата частици, които след това са подложени на анализ.

"При пеене и викане се изхвърлят десетки хиляди носители, съдържащи вируса", обяснява изобретателят. Той е предприемач по професия и е обзавел кабинката си в близост до център за ковид-тестове в покрайнините на Амстердам. Ван Вийс изпробва изобретенето си върху хора, които току-що са преминали през традиционните тестове за откриване на коронавируса.

"Винаги е много приятно да произвеждаш крясъци, когато никой не може да те чуе!", коментира Сорая Асуд, която се оказва с отрицателен тест за бъдещо пътешествие до Испания.

Новият аудио тест отнема 3 минути до получаване на крайния резултат. Вирусът е идентифициран в съответствие с неговата големина с помощта на нанометърно устройство.

Ван Вийс вижда приложението на своята разработка при тестове на публика преди концерти, на летища, училища и офиси.

Тест с дъх, подобен на дрегерите за алкохол, беше одобрен за откриване на коронавируса в Амстердам миналия месец, но не е изпробван още на национално ниво, припомня агенцията.
БТА