Незаконна реконструкция довела до трагедията в Перм
Незаконна реконструкция довела до трагедията в Перм / снимка: Reuters

Заради незаконна реконструкция посетителите на нощния клуб в руския град Перм, са се оказали затворени в капан. Преди дни при пожар в заведението загинаха 121 души. След ремонт на сградата пътищата за евакуация били затворени, каза в интервю за вестник "Известия" губернаторът на Пермския край Олег Чиркунов.

По документи помещението, където се е намирал клубът, е било обявено като кафене, което да побира не повече от 50 души. Използването на пиротехника е причина за пожара, но не и за трагедията. "Всъщност, от какво е тръгнал пожарът, не е толкова важно. Можеше да пламне и от клечка кибрит. Е, какво, да забраним и кибрита ли?", казва губернаторът, цитиран от БТА. Той е съгласен, че използването на пиротехника в помещението е било неправилно, но изтъква, че толкова много хора - 121 души, са загинали по друга причина - заради затворените пътища за евакуация.

През 2001 г. е бил съгласуван проект за превръщане на бивш магазин в кафене с до 50 посетители. По проект е трябвало по фасадата да има няколко огромни прозорци витражи, които да се използват за евакуация в случай на пожар. Преустройството на помещението обаче не е било извършено по проекта. Оказва се, че площта е била разширена от 460 кв. м на 667 кв. м - по продължение на фасадата е била вдигната стена, за да се присъединят допълнителните 200 кв. м. Тази стена е преградила аварийните изходи. Извършени са незаконни строителни дейности и най-вероятно чиновниците, които са отговаряли за обекта, са укрили информация, смята губернаторът. Той увери, че виновниците ще бъдат наказани.

Междувременно днес администрацията на руската област Перм подаде оставка, предаде Ройтерс. "Във връзка с трагичните събития на 5 декември, администрацията на област Перм, реши да подаде оставка", се казва в нейно комюнике.

Губернаторът на Пермския край Олег Чиркунов е решил, че новото правителство ще бъде съставено, след като приключи разследването за причините на пожара. Дотогава на членовете на правителството е възложено да продължат да изпълняват служебните си задължения.

За да се осигури обективно разследване отстранени обаче са министърът на развитието на бизнеса и търговията на региона Марат Биматов, министърът на градоустройството и развитието на инфраструктурата Александър Кудрявцев и министърът на обществената безопасност Игор Орлов. Временно са отстранени началникът на архитектурно-плановото управление и главният архитект на града, информира БТА.