Бенямин Нетаняху
Бенямин Нетаняху / БГНЕС
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви пред CNN, че страната му ще остане "стабилна демокрация" въпреки спорните планове за преразглеждане на съдебната система.

На фона на масовите протести, историческата стачка в цялата страна и нарастващия международен натиск миналия месец Нетаяху отложи гласуването на промените, които щяха да представляват най-мащабното преразглеждане на израелската правна система от основаването на страната.

След като израелският парламент започне лятната си сесия в неделя, предложенията може отново да бъдат обсъдени.
Нетаняху заяви пред CNN, че седмиците на протести са "признак за силата на обществения дебат, който се опитвам да разреша с възможно най-широк консенсус".

"Едно нещо ви гарантирам: в края на този процес Израел, който беше демокрация, е демокрация, ще остане все така стабилна демокрация", каза Нетаняху.

Той посочи, че може би ще се оттегли от един от най-спорните аспекти на реформата: даването на право на парламента да отменя решенията на Върховния съд с обикновено мнозинство.

"Не можем да преместим махалото от едната страна - най-активната съдебна власт на планетата... на другата страна, където парламентът по същество ще отменя с обикновено мнозинство решенията на Върховния съд", каза Нетаняху.
"Израел е изваден от равновесие", твърди премиерът, както често прави, когато защитава програмата за преразглеждане на съдебната система.

"Голямото предизвикателство е да се върне балансът, който съществува в повечето демокрации... без да се отива в посока, която наистина би премахнала контрола и баланса на властта на мнозинството."
Нетаняху отхвърли твърденията, че споровете около плана за реформа на съдебната система ще прогонят високотехнологичния бизнес от страната, въпреки че някои лидери на обикновено аполитичния технологичен сектор предупредиха срещу намаляването на независимостта на израелските съдилища.

"В средносрочен и дългосрочен план съм много, много оптимистично настроен по отношение на израелската икономика, а като се има предвид, че през следващите няколко седмици ще приема бюджета - и в краткосрочен план", каза той.

По отношение на противопоставянето на Израел на ядреното споразумение с Иран Нетаняху подчерта:"Ако искате да попречите на Иран да се превърне във военна ядрена сила, единственият начин да го спрете е с надеждна военна заплаха." Тази стратегия е проработила срещу диктатори като Саддам Хюсеин в Ирак, Башар Асад в Сирия и Муамар Кадафи в Либия.

"Отговорността е на всички нас - Израел, САЩ и арабските ни съседи - да спрем Иран да се превърне във военна ядрена сила", каза той.
Нетаняху отхвърли предположението, че разпалването на насилието между Израел и палестинците може да торпилира затоплящите се отношения на Израел с арабските му съседи.

Израелски кметове започват гладни стачки пред офиса на премиера Нетаняху

"Мирът с големите арабски държави е не само възможен, но и вероятен", каза той. "Правя всичко възможно, за да го постигна. Той ще бъде повратна точка в историята. Той ще сложи край на арабско-израелския конфликт. И ще допринесе за решаването на израелско-палестинския конфликт."
БГНЕС