/ БГНЕС
За трета поредна нощ Беларус беше обхванат от протести срещу предварителните резултати от президентските избори в неделя, според които президентът Александър Лукашенко, управляващ страната от 26 години, е спечелил над 80 процента от гласовете, съобщиха ДПА и ТАСС.

Стотици хора участваха в протестите в няколко градове. В столицата Минск демонстрантите издигнаха барикади. Полицията се опитваше да разпръсне протестиращите с гумени куршуми и шумови гранати, предаде ДПА. Видеокадри в социалните мрежи показвали униформени мъже да бият и ритат цивилни.

Лидерката на белоруската опозиция избяга в Литва след арест в родината

Беларус протести
БГНЕС

Протестните акции в Минск вчера се преместиха от центъра на града в жилищните райони, отбелязва ТАСС. Практическия целият център на столицата беше блокиран от спецчасти на полицията (ОМОН), вътрешните войски и други силови структури, за да попречат на протестиращите да повторят сценария от предишните два дни.

Беларус протести
БГНЕС


ЕС заплаши Беларус със санкции

Според очевидци действията на силите за сигурност вчера са били много по-решителни и твърди в сравнение с предишните протести. Под техните удари попадат много от хората, които просто са се оказали на улицата.

Силите на реда обискират дворове и входове на жилища, спират автомобили и задържат онези от пътуващите, носещи на ръката си бяла гривна, която тези дни стана символ на протеста.

Беларус протести
БГНЕС

Беларус протести
БГНЕС

БТА