Не е нужно одобрение от Конгреса за удар срещу Сирия, заяви Джон Кери
Не е нужно одобрение от Конгреса за удар срещу Сирия, заяви Джон Кери / снимка: БГНЕС, архив

Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че военни действия на САЩ срещу Сирия са възможни без одобрението на Конгреса, предаде ДПА.

Кери каза в интервю за телевизия Си Ен Ен, че президентът има правото да разпорежда военни действия в защита на САЩ. Държавният секретар обаче изрази увереност, че Сенатът и Камарата на представителите ще се съгласят с действията, планирани от Барак Обама.

"С всеки изминал ден този въпрос придобива повече сила", каза Кери и добави, че анализът на проби от кръв и косми свидетелства за използване на зарин при предполагаемата атака на 21 август от сирийските правителствени сили в предградия на Дамаск.

По думите му това е важно развитие на събитията, станало известно през последните 24 часа благодарение на проби от оказаната първата помощ източно от Дамаск, предоставени на Съединените щати, които вече са тествани.

Съединените щати са предоставили на Русия доказателства за употреба на химически оръжия от сирийските власти срещу собствените им граждани, но Москва не повярвала и останала на своето мнение. Това заяви още американският държавен секретар Джон Кери, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Вашингтон даже изпратил в Русия свои хора, които предоставили доказателства във връзка с последните случаи на употреба на отровни вещества в Сирия. Москва обаче предпочела да не повярва на това, или поне да не го признава публично, изтъкна дипломатът.

Водещият на предаването по Ей Би Си помоли Кери да коментира изказването на руския президент Владимир Путин, че използването на химически оръжия от сирийските войски "не е нищо повече от провокация, целяща да се вкарат други страни в конфликта". Държавният секретар отговори, че за този акт има достатъчно доказателства - ако президентът на Русия предпочита да ги игнорира, то това си е негов избор. Обаче Съединените щати и техните приятели са длъжни да приемат решение въз основа представените доказателства подчерта Кери. В същото време той потвърди, че САЩ възнамеряват да продължават да работят с Русия, за да се постигне политическо решение на ситуацията в Сирия, включително на международна конференция в Женева.

Междувременно стана ясно, че Сирия разполага с 1000 тона химически вещества, според секретни документи на френската отбрана за химическия арсенал на режима на Башар Асад, които скоро ще бъдат разсекретени, съобщава в. "Журнал дю диманш", цитиран в електронното издание на в. "Фигаро".

Според публикацията френското разузнаване има доказателства за химическото нападение на 21 август в околностите на Дамаск. Документ от четири страници е предаден на висшето ръководство на държавата, за да може съдържанието му да бъде резсекретено и публикувано. Става въпрос за синтез на Главна дирекция за външна сигурност и Дирекцията на военното разузнаване, предава БТА.

В част от документа се дават подробности за сирийската програма за химическо въоръжаване, определяна като "един от най-големите в света оперативни запаси". Целта е да бъде убедено френското и световното обществено мнение.

В доклада на френските разузнавателни служби става въпрос за неколкостотин тона иприт и газ зарин, като притежаваните химически вещества са общо над 1000 тона. Правителственият източник потвърди пред АФП, че информациите на вестника са точни.