НАТО обяви война на наркобизнеса в Афганистан
НАТО обяви война на наркобизнеса в Афганистан / netinfo

Министрите на отбраната от НАТО обявиха на срещата си в Будапеща, че Алиансът ще се ангажира пряко в пресичане на производството и търговията с опиум в Афганистан, която финансира с милиони долари талибанските бунтовници, съобщи АФП.

Досега НАТО се въздържаше от пряка намеса в афганистанския наркобизнес заради опасенията на много от страните-членки, че ще загубят подкрепата на местното население, включително на мнозина бедни фермери, зависими изцяло от отглеждането на мак, припомня БГНЕС.

„Споразумението между министрите на отбраната се съпровожда от редица условия, в частност с изискването за съответна резолюция на Съвета за сигурност на ООН в рамките на съществуващия оперативен план на НАТО”, каза говорителят Джеймс Апатуаре. Той не пожела да коментира подробности за новите цели на НАТО в Афганистан, но каза, че министрите ще обсъдят някои стъпки, включително план за преследване на наркобосовете и разкриване на лабораториите.

Конкретните действия ще бъдат разгледани от министрите на отбраната на НАТО на срещата им в Полша през февруари. Афганистан е източник на 92% от разпространявания по света опиум и хероин.