Насилието в Афганистан e нараснало с 30% за година
Насилието в Афганистан e нараснало с 30% за година / netinfo

За една година самоубийствените атентати и други нападения в Афганистан са нараснали с 30 процента и са причинили смъртта на 1200 цивилни. Това съобщи на открито заседание на Съвета за сигурност на ООН специалният представител на генералния секретар на ООН и ръководител на мисията на световната организация в Афганистан Том Кьонигс, цитиран от ДПА и ИТАР-ТАСС.

Основна заплаха за сигурността в Афганистан са действията на талибанските бунтовници, отбелязал Кьонигс. Някои командири са изразили готовност да живеят в мир в рамките на сегашното държавно устройство, но като цяло талибаните смятат да продължат въоръжената борба и в момента няма никакви перспективи за преговори с техните лидери.

Въпреки нарастването на числеността на афганистанската армия и силите за сигурност, най-ефективен механизъм за противодействие на бунтовниците продължават да бъдат Международните сили за поддържане на сигурността ИСАФ под командването на НАТО. Затова държавите, участващи с контингенти в ИСАФ, трябва да се въздържат от съкращаване на тяхната численост, отбелязал шефът на мисията на ООН в Афганистан.

Кьонигс призовал също ИСАФ и ръководената от САЩ операция "Трайна свобода" да си сътрудничат с правителството в Кабул, докато изпълняват отделните си мисии.