Наредиха България сред държавите със „силен индекс за борба с корупцията
Наредиха България сред държавите със „силен индекс за борба с корупцията / снимка: report.globalintegrity.org

Според годишния доклад на американската организация „Глобал Интегрити" Полша, България, Япония и Румъния са държавите със „силен индекс" за борба с корупцията. Организацията публикува подобни доклади от 2004 година като изследването на борбата с корупцията обхваща 57 страни в света.

 

Страната ни заема второ място в класацията на „Глобъл интегрити". Изводите, които правят авторите на доклада са, че докато цялостната анти-корупционна „архитектура" на България изглежда силна, страната е изправена през сериозни предизвикателства в сферата на финансирането на политическите партии и разобличаването на корумпираните. Отбелязано е, че политическото финансиране у нас е заразено с „юридическа неяснота", която е довела до скандали като този от юни 2008 година, когато става ясно, че БСП и кампанията по преизбирането на българския президент са злоупотребили с европейските фондове.

 

„Глобъл интегрити" отбелязва още, че новосъдзадената ДАНС има правомощията да води независими разследвания срещу организираната престъпност, но политическия характер на нейни скорошни действия провокира сериозни съмнения относно нейната ефективност. С „умерен индекс" за борба с корупцията са държави като Канада и Италия, със „слаб индекс" – Аржентина и Русия, „много слаб индекс" получават Китай и Грузия като Сомалия е в дъното на класацията.