26-годишният мъж, който вчера уби с нож един човек и рани седем души души при нападение в Хамбург, е бил известен на полицията като ислямист, но не и като джихадист, предадоха световните агенции. Това съобщи на пресконференция вътрешният министър на провинция Хамбург Анди Гроте.
 
"Той е бил познат като ислямист, но не и като джихадист на службите за сигурност", каза Гроте.
 
Претърсиха бежански център, в който живял нападателят в Хамбург

Гроте допълни, че на този етап има индикации за ислямистки мотиви на атаката, но че нападателят страдал и от психологически проблеми. Гроте каза, че на този етап ситуацията остава все още неясна и не може да се определи категорично кой от двата елемента - ислямисткия или психологическия - е подтикнал нападателя да извърши атаката, предаде АФП.
 
Германската полиция смята, че нападателят е действал сам и не е свързан с екстремистка мрежа, предадоха Ройтерс и АП.

Кой е нападателят от Хамбург?  

Според възстановката на полицията нападателят, който е роден в Обединените арабски емирства, влязъл вчера в супермаркет в квартал на Хамбург и откраднал кухненски нож с острие с дължина 20 см.

После се нахвърлил върху мъж на 50 години и го намушкал до смърт. След това ранил двама други клиенти и избягал от магазина, където продължил да нанася удари по случайни минувачи. Той бил неутрализиран благодарение на други минувачи.
 
Нападателят от Хамбург е трябвало да напусне Германия (ВИДЕО)

По-рано кметът на Хамбург Олаф Шолц каза, че нападателят е подлежал на депортация от Германия, но това не станало, защото у него не били намерени необходимите редовни документи за самоличност.
БТА