/ БТА
Най-малко 50 палестинци загинаха в ивицата Газа, докато израелските сили засилиха натиска си около Джабалия в северната част на анклава, успоредно с ожесточени сражения с ръководените от "Хамас" екстремисти, предаде Ройтерс.

Най-малко 20 загинали при израелски въздушен удар по превърнато в убежище училище в Газа

Палестински здравни служители съобщиха, че поне 17 души са били убити от израелски огън близо до "Ал Фалуджа" в Джабалия, най-големия от осемте исторически бежански лагера в Газа, а 10 души са били убити в Бани Сухайла в източната част на Хан Юнис, когато израелска ракета удари къща.

По-рано във втонрик израелски въздушен удар унищожи три къщи в предградието Сабра на град Газа, а местната служба за спешна помощ съобщи, че е открила две тела на мястото, докато продължава издирването на други 12 души, за които се предполага, че са били в къщите по време на удара.

Други осем души бяха убити при удар по къща в лагера Нусейрат в централната част на Газа.

По-късно Министерството на здравеопазването на Газа съобщи, че един лекар е бил убит, когато се е опитал да помогне на хората, ранени при израелските удари в "Ал Фалуджа" в Джабалия. То добави, че няколко медици са били ранени, когато линейката им е попаднала под израелски огън.

Мрачна статистика: От началото на военната операция на Израел са загинали над 42 000 души

Джабалия е в центъра на израелската офанзива от повече от 10 дни, като войските се върнаха в райони в северната част, които бяха подложени на тежки бомбардировки през първите месеци на войната.

Операцията предизвика безпокойство сред палестинците и агенциите на ООН, че Израел иска да прогони жителите от северната част на многолюдния анклав - обвинение, което Йерусалим отрича. Местни жители заявиха, че израелските сили са разрушили десетки къщи през последните 10 дни.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Пламен Йотински/БТА